Kliniğimizde; Protetik Tedavi, Endodonti, Ortodonti, Periodontoloji, Pedodonti, İmplantoloji, Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi dallarında hizmet vermekteyiz.

Topluma çağdaş bilimsel bilgi rehberliğinde hasta odaklı, erişilebilir nitelikte, kaliteli ve güvenilir, bilinçlendirici, önleyici, tedavi edici ağız ve diş sağlığı hizmetleri sunmak.

 

İletişim

+90 (212) 259 20 98

+90 (531) 273 85 20

Harbiye, Sadun Apartmanı, Teşvikiye Cd. No:19 D:8, 34330 Şişli / İstanbul, Türkiye

info@bbcdental.com

20 Yaş Dişleri ve Gömük Dişler

Gömük dişler kemiğin alt kısmında kalan, çıkması gereken zamanda çıkmayan dişlerdir. Bazı durumlarda tamamen çene kemiği altında kalan dişler, kimi hastalarda yumuşak doku nedeniyle hiç görünemeyebilir. Bir kısmı ağızda görülen, geri kalan kısmı diş etinde yer alan dişler, “yarı gömülü dişler” olarak adlandırılır. Kişiden kişiye göre değişen bir durum olsa da en çok gömülü halde gözlemlenen dişler üst ve alt 20 yaş dişleri ile 3. kesici dişler olarak adlandırılan köpek dişleridir.

Dişin gömülmesinin pek çok sebebi olabilir. Genetik faktörler, çene darlığı nedeniyle dişlerin çıkmak için gerekli alanı bulamaması, yer değiştiren komşu dişlerin diş önüne set çekmesi, süt dişlerinin sürme zamanı, çürük dişler nedeniyle yaşanan iltihaplanmalar ve buna bağlı olarak sürmenin etkilenmesi, bu durumun oluşum sürecini hızlandırır.

Gömülü diş tedavisi için hem estetik hem de sağlık açısından kapsamlı bir değerlendirme süreci gereklidir. Bu nedenle ortodontik tedavi uygulamalarına başvurulabilir. Dişin ağız içerisindeki detaylı analizi, çene kemiği seviyesi, çevre dokuların durumu, gelişimsel bozukluk değerlendirmesi gibi incelemeler yapıldıktan sonra lokal, genel veya sedasyonlu anestezi yöntemi ile gömülü diş ilgili yerden çıkarılır.

20 yaş dişinin veya gömük dişlerin çekimi, çene kemiği esnekliğinin sağlanması ve estetik bir görünüm oluşturulması adına önemlidir. İşlem sonrasında hastalarda ağrı, ödem, ağız açmada kısıtlılık, ağız kokusu gibi şikayetler oluşabilir. Ancak bu tip problemler ağrı kesici ilaçlar ve antibiyotiklerle giderilen, 2-3 günden sonra tamamen ortadan kalkan problemlerdir.

Bizi Arayın Bizi Arayın